De Brug

De Brugtype: leefgemeenschap
aantal : 10 mensen
groep : 3 zusters en 7 leken
opmerking : kloostergebouw, kamer met zorg

De Brug is een gemeenschap van 6 Gasthuiszusters van Lier, 2 alleenstaanden, 2 gezinnen en 2 kinderen. Sinds het voorjaar van '94 wonen we samen in het voormalig Coletienenklooster te Lier.
We willen met deze groep verschillende doelen nastreven: we proberen een gastvrije gemeenschap zijn, die mensen om uiteenlopende redenen een tijdelijk onderdak kan bieden. De Brug is ook een trefplaats voor mensen die op zoek zijn naar eigentijdse vormen van liturgie, en we bieden onderdak aan de Lierse jeugdpastorale werking " 't Verdiep". Verder vinden er ook regelmatig concerten plaats.

Ontstaan
 
De Brug is ontstaan uit de samenwerking van twee groepen: de Gasthuiszusters van Lier en een groep jongeren. Langs de kant van de Gasthuiszusters ontloken de eerste gedachten aan een gemeenschap twee decennia terug; de jongeren begonnen over een gemeenschap te fantaseren toen ze als student begin jaren '80 in Leuven samen in een gemeenschapshuis woonden. De Gasthuiszusters hadden in hun Kapittel van 1986 na jaren voorbereidende gesprekken geopteerd voor de start van een nieuwe zustergemeenschap. Terwijl in alle gemeenschappen van de congregatie werd gewerkt aan openheid en gastvrijheid, startte de nieuwe gemeenschap begin 1990.
 

De Brug

In hun doelstelling lezen we:
"Wij willen ons toeleggen op een eigentijds, evangelisch, religieus gemeenschapsleven vanuit een  Augustijnse spiritualiteit, en naar buiten gericht op noden van nu. Bijzondere accenten zijn: gemeenschapsvorming, groei naar innerlijkheid en gebed, gastvrijheid en ingaan op eigentijdse noden, gericht op jongeren en jonge volwassenen, en openheid op nieuwe vragen en noden in kerk en wereld."
 
Ondertussen was er vanuit Leuven een groep jongeren ontstaan, die regelmatig samenkwamen om zich te bezinnen over een toekomstig leven in een gemeenschap. Beide groepen kwamen met elkaar in contact tijdens bezinningsdagen ergens in de jaren tachtig, en ontdekten dat ze reeds lang een gemeenschappelijke droom koesterden. In een brief uit 1992 formuleerden de jongeren hun verlangen om samen te werken met de congregatie als volgt: "Wij zoeken naar een manier om in deze tijd tegemoet te komen aan de evangelische eis van breken en delen, van solidariteit en engagement... Zou het kunnen? In aansluiting op een rijke en verre traditie van opvang en solidariteit, nu in deze tijd elkaar vinden en het experiment wagen: gehuwden en ongehuwden, religieuzen, mannen en vrouwen én kinderen die wonen en werken in goede afspraak delen, om een antwoord te bieden op de noden van deze tijd."
 
Begin 1994 was het dan zover. Na enkele jaren zorgvuldig overleg, namen de twee groepen hun intrek in het voormalige klooster van de zusters Clarissen. Aanvankelijk bleven de twee groepen volgens hun eigen ritme samenleven: de jongeren hadden drie keer per week een gemeenschappelijke maaltijd en de zusters leefden samen zoals ze dat gewoon waren; vrijdagavond aten we met z'n allen samen. Sommige gasten kregen aansluiting bij de zusters, de jongeren engageerden zich voor anderen. In de loop van de voorbije jaren zijn de twee groepen meer en meer één gemeenschap gaan vormen. Nu wordt de zorg voor de gasten door iedereen gedragen en de meeste maaltijden zijn gemeenschappelijk.
 
Hoe verloopt het samenleven?
 
In De Brug hebben we allemaal onze eigen kamer of appartement. Daarnaast gebruiken we de keuken, enkele ruimtes en de tuin gemeenschappelijk. Behalve drie zusters die met pensioen zijn, werken alle bewoners buiten de gemeenschap. Meestal wordt er samen gegeten; voor de warme maaltijden heeft ieder zijn kookbeurt. Daarnaast heeft iedereen ook enkele vaste taken in het huis.Eén keer per week vergaderen we over de praktische gang van zaken in de gemeenschap, en één keer per maand over meer fundamentele thema's in het samenleven. Er zijn dagelijks vespers om 18 u. Deze dienst staat open voor mensen die niet in De Brug wonen.
 de Brug
Opvang
 
De Brug biedt een plaats aan mensen die om welke reden dan ook, een tijdelijk onderkomen wensen.
Gasten krijgen een kamer en kunnen daarnaast gebruik maken van een gemeenschappelijke woon-kamer, badkamer en keuken. Wie dat wenst, kan met de gemeenschap samen eten. We verwachten wel dat gasten zelfstandig hun dagen kunnen doorbrengen. Er wordt een deelname in de onkosten gevraagd voor de maaltijden en het gebruik van de kamer. Het verblijf in de Brug is in principe van korte duur; meestal blijven gasten niet langer dan drie maanden. Indien nodig kan deze termijn verlengd worden - na overleg met de gemeenschap. De ondervinding leert dat gasten heel wat ondersteuning kunnen ervaren door dagdagelijks in de gemeenschap mee te leven. We bieden geen professionele begeleiding, maar mensen kunnen altijd terecht voor een babbel.
Let wel:
- gasten kunnen niet over een wasmachine beschikken
- de poort van de Brug sluit om22.30 u.; later kan men niet meer binnen.
Voor meer informatie over opvangvragen: zie www.debruglier.be
 
De Pijlers
 
De pijlers vormen het fundament van de gemeenschap. Van nieuwe leden verwachten we dat ze deze kunnen onderschrijven. Dit zijn ze :
 
De pijlers van De Brug
 
samenleven
in vriendschap
welwillendheid en eenvoud,
vanuit een gezamenlijke zorg
voor een levend huis.
 
gastvrij en open voor mensen
die om welke reden dan ook
enige tijd mogen meeleven.
 
met openheid
voor het verwerven van inzichten
betreffende geloven en schrift,
voor liturgie en dagelijkse gebedstijden,
elkaar ervoor behoedend
feiten en vormen belangrijker
te vinden dan leven en mysterie.
 
met het visioen van gerechtigheid, vrede
en heelheid van de schepping voor ogen,
in de hoop vertrouwen te geven in
een leven dat gedeeld kan worden
en gelukkiger maakt